6/03/2009

Zeytinyağlı (Kuru) Dolma

Malzemeler:

25 adet kurutulmuş patlıcan
15 adet kurutulmuş biber
4-5 adet kuru soğan
3 baş sarımsak
2'er yemek kaşığı domates ve biber salçası
2 su bardağı pirinç
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 limonun suyu
Yeteri kadar su
Arzuya göre kırmızıbiber, karabiber yenibahar ve tuz.


Hazırlanışı:

Kuru patlıcanlar, geceden kaynar suya konup çatal geçecek şekilde haşlanır. Biberler ise kaynar suda en fazla 5 dk. kaynatılır. Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir.
Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında ince doğranmış soğan ve sarımsak hafif kavurulur salçaları ilave edilip iyice karıştırılır.
Yıkanmış pirinç bu karışımın içine konur ve hafifçe kavurulur.
Iki bardak sıcak suyla baharatlar ve şeker suyu çekene kadar pişirilir.
Hazırlanan bu karışım, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur.
Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir. Dizme işlemi düzgün ve sık şekilde yapılmalıdır (daima en alta patlıcan getirilmelidir).
Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpilir ve en üste dolma taşı konur. Dolma taşının bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katılır. Dolma kaynamaya başladıktan sonra ocak kısılır. Pişmesine yakın limon suyu ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirilir ve ocaktan indirilir. Dolma servise hazırdır.

Afiyet olsun :)

No comments:

Post a Comment