6/03/2009

Pirpirim Aşı (G.Antep- Semizotu Yemeği)

Malzemeler:

300 gr. kuru pirpirim (semizotu)
200 gr. tavla zarı büyüklüğünde doğranmış et
100 gr. mercimek
50 gr. loğlaz (kuru börülce ya da karaynış olarak da bilinir)
2 adet kuru soğan
13 diş sarımsak
2 limonun suyu
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
100 gr. nohut
50 gr. bulgur
Arzuya göre kırmızı biber, karabiber, tuz yağ ve nane.

Hazırlanışı:

Küçük küpler halinde doğranmış ve tencereye konmuş etlerin suyunu bırakması sağlanır. Bu ete yağ, ince kıyılmış soğan ilave edilir ve orta ateşte soğan biraz solunca domates ve biber salçaları konur. Bunlarla da biraz soldurulduktan sonra üzerine sıcak su koyup biraz kaynatılır.
Ayrı kaplarda mercimek, nohut ve loğlaz ayrı ayrı haşlanır. Kurutulmuş semizotu, suyu iyice koyulaşıncaya kadar haşlanır, suyu dökülür ve sıkılır.
Kaynayan salçalı, kıymalı suyun içersine haşlanmış semizotu, mercimek, nohut, bulgur, loğlaz ve dövülmüş sarımsak katıp tekrar pişirilir. T
uzu tamamlanır, ekşisi konur, ocağın altı kapatılır.
Servis tabağına aldıktan sonra üzerine yağ, kırmızıbiber ve nane ile süs yapılır. (Aynı yemek taze semizotu, pancar veya ıspanakla da yapılabilir)

Afiyet olsun :)

No comments:

Post a Comment